duminică, 22 martie 2015

Primitivii

"Erau un popor disciplinat, mentinand ordinea in multe imprejurari dificile. Totusi nu aveau nici unul dintre mecanismele puterii pe care le consideram esentiale pentru o viata ordonata. Nici un ordin nu era dat... De multe ori am incercat sa gasesc un caz in care s-au dat ordine, dar acestea nu existau. In timp am inceput sa realizez ca democratia este un lucru foarte personal, care la fel ca si caritatea incepe acasa. De fapt inseamna a nu fi constrans si a nu avea nevoia de a constrange pe altul. Indienii Pawnee invatau acest mod de viata din primele zile dupa nastere. Prin intamplarile din fiecare zi copilul isi incepea dezvoltarea ca un barbat disciplinat si liber, sau ca o femeie care isi simtea demnitatea si independenta ca fiind inviolabile"

***

"Indienii Cree sunt onesti, liberali si ospitalieri fata de straini; grijulii, iubitori si afectuosi cu sotiile si rudele lor; isi iubesc copii, sunt harnici, frugali, temperati si perseverenti; darnici si rezistenti. Timp de saptamani si luni am fost in orasele lor, si niciodata nu am vazut nici cel mai mic semn de cearta sau lupta: niciodata nu am vazut un indian batandu-si sotia, nici certand-o. In acest caz ei sunt exemple pentru cele mai civilizate natiuni... pentru ca intr-adevar sotiile lor merita stima si grija pe care le-o poarta, ele fiind harnice, frugale, iubitoare si afectuoase. Politica interna si economia familiei... plaseaza acesti oameni intr-un punct de admirat: liberalitatea, intimitatea si relatiile prietenesti dintre ei, fara nici o formalitate ceremonioasa; ca si cum ar fi insensibili la nevoia de a asocia sentimente de avaritie, ambitie sau lacomie... Cum putem explica politica lor civila excelenta; nu isi poate deriva influenta din legi coercitive, pentru ca ei nu au un asemenea sistem artificial."

Columbus and other cannibals

***

“Observand un schimb de prizonieri intre Iroquois si francezi in nordul statului New York in 1699, Cadwallader Colden spune: “desi s-au facut toate eforturile posibile pentru a-i aduce acasa pe francezi, care erau prizonieri ai celor Cinci Natiuni, si aveau libertate totala de la indieni, putini au putut fi convinsi sa se intoarca.” El trebuie sa admita ca aceasta nu este doar o reflectie a calitatii vietii colonistilor francezi, “deoarece englezii au avut aceleasi dificultati” in a-i convinge pe ai lor sa vina acasa, in ciuda superioritatii modului de viata englez.

Nici argumentele, nici tratatele, nici lacrimile prietenilor si rudelor nu i-au putut convinge pe multi dintre ei sa-si paraseasca noii prieteni si cunostinte; cativa dintre ei pe care rudele i-au convins sa vina acasa, in scurt timp s-au saturat de modul nostru de viata si au fugit din nou la indieni, si au trait intre ei pana la sfarsitul vietii. Pe de alta parte, copii indieni au fost educati intre englezi, imbracati si invatati, dar, cred ca nu este nici macar un singur caz, cand unul dintre acestia, dupa ce au fost liberi sa revina intre ai lor, sa fi ramas cu englezii, ci s-au intors la popoarele lor, si au indragit modul indian de viata, la fel ca si cei care nu cunosteau nimic despre modul civilizat de viata. Si, autorul conclude, ca cea ce s-a intamplat in cazul acestui schimb de prizonieri, “a fost adevarat si in multe alte ocazii”.

Benjamin Franklin e si mai direct: Cand un copil indian este crescut in civilizatia albilor, remarca el, civilizatia intr-un fel nu se lipeste, si la prima ocazie el se va intoarce la rudele lui rosii, de unde nu mai exista nici o speranta de a-l recupera. Dar cand albi de orice sex au fost luati prizonieri de tineri de catre indieni, si au trait o vreme printre ei, desi rascumparati de catre prietenii lor si tratati cu toata grija si afectiunea pentru a-i face sa ramana intre englezi, in scurt timp sunt dezgustati de modul nostru de viata, si eforturile necesare pentru a-l mentine, si se folosesc de prima oportunitate pentru a fugi din nou in padure, de unde nu mai pot fi adusi inapoi.

Erau intotdeauna marile paduri, si viata care putea fi traita acolo era dupa cum admite Crevecoeur, “captivanta”, poate chiar superioara vietii cu care se mandreau europenii transplatati. Deoarece, dupa cum se stia spre amuzamentul multora: “mii de europeni sunt indieni, si nu avem nici un exemplu al unuia dintre acesti aborigeni care sa fi devenit european de buna voie!”

 ***

"Parintele indian prin fiinta sa nu era dispus sa-si disciplineze copiii. Fiecare demonstratie a vointei proprii a acestora era acceptata ca o indicatie favorabila a dezvoltarii, a maturizarii caracterului... Ocazional exista un consiliu care se aduna, cu membri nedefiniti si schimbatori, ale caror decizii nu erau impuse decat prin influenta opiniei publice. Un preot din Moravia care a trait printre ei descrie societatea indienilor:

"Astfel a fost mentinut de-a lungul timpurilor, fara convulsii si fara miscari sociale, acest guvern traditional, pentru care lumea este posibil sa nu ofere un alt exemplu; un guvern in care nu exista legi, ci numai obiceiuri si traditii stabilite, nu exista cod de jurisprudenta, doar experienta vremurilor trecute, nu exista magistrati, doar sfatuitori, fata de care oamenii arata o ascultare implicita si nefortata, in care varsta confera statutul, intelepciunea ofera putere, si moralitatea obtine respectul universal."


A People's History of the United States

***

"When any of them come into our towns, our people are apt to crowd round them, gaze upon them, and incommode them, where they desire to be private this they esteem great rudeness, and the effect of the want of instruction in the rules of civility and good manners. "We have," say they, "as much curiosity as you, and when you come into our towns, we wish for opportunities of looking at you, but for this purpose we hide ourselves behind bushes, where you are to pass, and never intrude ourselves into your company."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu