miercuri, 11 ianuarie 2017

Dupa "De-civilizare"

Era un documentar despre Mongolia. Printre altele arata o familie de mongoli, cum stateau toti in iurta si se uitau la tv. Documentarul spune "tehnologia schimba vechile obiceiuri" si "dintre cei tineri multi vor sa plece la oras".

Cred ca mongolii puteau fi inlocuiti cu oricine altcineva, orice alt grup de oameni primitivi. Asa se intampla peste tot unde triburile vin in contact cu civilizatia, fara sa fie nevoie sa vina generalul Custer sa-i extermine. Asta ne arata ca pentru a ne plictisi de tv sau "civilizatie" trebuie mai intai sa le experimentam, pentru a le intelege, si a ne intelege pe noi insine. Ideea ca oamenii ar fi trebuit sa ramana ne-civilizati, pentru ca era mai bine, sau - azi, avand acces la civilizatie, s-o respinga din prima, in mod religios, fara s-o cunoasca, e aberanta.

Cred acum ca civilizatia e inevitabila si e o evolutie. Oamenii invata mai mult, si inteleg mai mult. Si in timp vor crea o lume mai buna. Daca ar fi putut sa stie totul de la inceput, fara sa experimenteze, ar fi fost super, dar - e o idee SF. Aveau totul sau aproape totul - in starea lor initiala din gradina edenului, dar nu stiau ce au (majoritatea...).

Azi vedem triburi (Survival International) care se lupta cu buldozerele, cu taietorii de lemne, cu cautatorii de aur, de petrol, etc. Ei vad de la inceput partea urata a civilizatiei si isi dau seama ca au deja lucruri infinit mai valoroase decat cea ce pot obtine mutandu-se din padure la marginea unui oras... Lucruri pe care in civilizatie nu le-ar avea nici daca ar plati milioane. Putem sa ii consideram "norocosi" din cauza asta...majoritatea oamenilor civilizati nu au contact cu si nu observa distrugerea.
Multi alti primitivi insa nu intalnesc aceasta parte a civilizatiei, intalnesc un televizor, un snowmobil, electricitate, etc. Lucruri care le fac viata mai usoara si ii fac mai fericiti. Si nu e nimic rau in asta.

Civilizatia e o evolutie, oricat as vrea sa-i idealizez pe oamenii primitivi - nu putem da inapoi.
Si organizarea sociala in state, care cuprind milioane - tot o evolutie e, si e inevitabila. La fel cum Ghenghis Han a unit triburile in Mongolia, si in America de Nord, daca mai asteptam cativa ani inainte de a o descoperi (vreo 200), putea sa apara un astfel de cuceritor, inevitabil.

Evoluam deci, nu are rost sa ma agat de ideea unei omeniri idilice, fixata in epoca de piatra, si atotcunoscatoare in privinta a cea ce are, si a cea ce nu e bine sa faca. Ideea este - nu aveam cum sa stim ce inseamna un lucru pana cand nu l-am incercat, si suntem intr-un proces de transformare, continuu.

3 comentarii: